Vragen over castratie

Moeten alle reutjes gecastreerd zijn voor ze bij Fikkie! kunnen verblijven?

Volwassen reutjes moeten inderdaad gecastreerd zijn voor ze bij Fikkie! kunnen verblijven. Wanneer een hond volwassen wordt is afhankelijk van ras, formaat en andere factoren. Bij ons merken we het vaak doordat de hond gaat rijden op teefjes en haantjesgedrag gaat vertonen. Dit gaat normaal gesproken samen met het "groeien" van de testikels. 

 

 

Welke leeftijd is het meest geschikt voor castratie?

Wij raden in de meeste gevallen castratie aan zodra de testikels gaan "groeien". (als de hond erg angstig is aangelegd kan het soms beter zijn nog even te wachten) Dit is bij kleine rassen vaak al tussen de 5 en 7 maanden en bij grotere honden meestal tussen de 6 en 10 maanden. 

Reutjes die vroeg worden gecastreerd ontwikkelen geen typisch gedrag dat vaak bij ongecastreerde reutjes wordt gezien en dat vaak storend of problematisch wordt gevonden. Ze markeren minder, gaan niet op teefjes of andere reutjes rijden, ontwikkelen geen haantjesgedrag en worden door ongecastreerde reuen niet als bedreiging gezien. Het risico op territoriale vechtpartijen neemt aanzienlijk af. Hierdoor blijven ze blijmoedig en ontspannen naar zowel reutjes als teefjes.

Door een vroege castratie vindt er een minder grote schommeling in de hormonen plaats en zal de hond dus niet zo snel "sloom" en "dik" worden. 

Mijn hond is niet dominant. Waarom moet hij dan toch gecastreerd zijn?

Een ongecastreerde reu draagt een geur met zich mee waar andere honden sterk op reageren. Door de aanwezigheid van een intacte reu wordt er op het veld aanzienlijk meer rijgedrag vertoond en ontstaan er ook meer spanningen tussen andere honden.

Ik wil mijn hond niet zomaar laten castreren. Is chemische castratie ook voldoende?

Wij hebben erg goede ervaringen met chemische castratie. Houdt er rekening mee dat de dierenarts een chip geeft in plaats van een injectie met vloeistof. De vloeistof werkt niet zo doeltreffend. Er zijn 2 varianten met verschillende werkingsduren. Wij raden de variant aan die 6 maanden werkzaam is vanwege de snellere werkzaamheid.  Via deze link kunt u meer lezen over chemische castratie https://www.virbac.nl/producten/hond/voortplanting/suprelorin 

De meeste honden worden na 6 maanden alsnog gecastreerd. De chip geeft de mogelijkheid om te bekijken hoe de hond zich gaat gedragen na castratie, maar is na 6 maanden volledig uitgewerkt. 

Is castratie zielig?

Castratie bij een hond is niet zielig. Wij zien juist dat de meeste gecastreerde reutjes minder gefrustreerd gedrag laten zien en meer ontspannen zijn. Wij zijn van mening dat honden die niet regelmatig worden gebruikt als dekreu (minimaal 1x per maand) zieliger zijn als ze niet gecastreerd worden. De meeste mannen die het zielig voor hun hond vinden om hem te laten castreren, stellen hun mening na het horen van dit argument bij ;) 

Bovendien worden de reutjes onder invloed van de hormonen vaak "geobsedeerd" met alle aspecten die bij de voorplanting horen. Ze zijn alleen nog maar bezig met het markeren en snuffelen tijdens de wandeling. Gecastreerde reutjes hebben meer tijd om te genieten van andere dingen.

moeten teefjes ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn?

Nee, teefjes hoeven niet gecastreerd of gesteriliseerd te zijn. Loopse teefjes kunnen gedurende 3 weken niet bij ons komen spelen. Zelfs gecastreerde reutjes reageren op de geur van een loops teefje. Het teefje wordt de hele dag lastig gevallen en er ontstaan spanningen onderling.